Все про вибір сковорідки
- Типи сковорід за функціоналом
- Матеріали сковорід
- Покриття сковорідок
- Загальні рекомендації з вибору сковорідки
Сковорідка - незамінна помічниця на кухні, без якої не обійдеться жодна господиня. Якісний кухонний посуд – це необхідність, якщо хочете приготувати дійсно смачні страви. Щоб не розгубитись у величезному виборі товарів, що представлені на ринку, ми вирішили розповісти про всі види сковорідок, разом розберемося які найкращі сковорідки і що враховувати при їх виборі.
Для початку давайте розберемося в видах сковорідок і їх призначенні. Адже правильно підібраний посуд для кожного блюда дозволяє приготувати його максимально правильно і смачно. Відповідні матеріал і форма до конкретного блюда розкривають весь його аромат, створюють унікальні умови, щоб спростити приготування і порадувати кінцевим результатом. В ідеалі на кухні має бути кілька сковорідок різного діаметра, форми, матеріалу, висоти стінок, щоб приготування було максимально комфортним.
Сковорідки бувають:
- Універсальна сковорідка - кругла, стінки середньої висоти 2-3 см, рівне дно, є довга ручка. На ній можна готувати всілякі страви - тушкувати, смажити, і навіть запікати, якщо матеріал дозволяє. Вони бувають від 18 см до 28 см. Рекомендується мати декілька різного розміру.
- Жаровні - великого розміру сковороди з високими стінками, двома ручками і товстим дном. Підходять для смаження великих обсягів їжі, тушкування, запікання, приготування на багатті. Найчастіше робляться з міцного важкого металу - чавуну. Якщо в комплекті є кришка - це прискорить приготування і зробить страви більш соковитими.
- Сотейник - великі сковорідки з високими стінками, щоб можна було тушкувати продукти з додаванням води, повільно томити страви, і вони не будуть сильно засмажуватись. Підходить для приготування великих порцій їжі. Відмінність від жаровні в наявності однієї ручки, найчастіше посуд меншого розміру і робиться з більш тонкого металу, наприклад, з нержавіючої сталі.
- Млинцева сковорідка дозволяє приготувати ідеальні млинці, посмажити оладки, котлетки, приготувати яєчню. Завдяки рівному дну і низьким стінкам, млинці легко перевертати і перекладати на тарілку. Їжа готується рівномірно, не підсушуючись по краях.
- Сковорідка-гриль має рифлене дно, високі бортики. Особливість приготування полягає в тому, що продукти не торкаються дна, а жир стікає в борозни - тому страви ідеально просмажуються, набувають хрусткої скоринки з ефектом гриля. За формою сковорідки для гриля найчастіше квадратні, щоб не різати продукти на шматки.
- Сковорідка Вок - прихильники здорового харчування і любителі східної кухні давно оцінили всі переваги такого посуду. Завдяки сферичності дна з мінімально рівною поверхнею, високим стінок, продукти дуже швидко обсмажуються, зберігаючи вітаміни, і залишаючись соковитими всередині. Сковорідки Wok універсальні - в них можна ще і тушкувати, готувати плов, навіть супи.
Від матеріалу посуду дуже сильно залежить кінцевий результат приготованих страв. Одні і ті ж продукти, але посмажені, наприклад, на чавунній і нержавіючій сковородках, будуть разюче відрізнятися. Кожен матеріал по-різному проводить і утримує тепло, має різну швидкість нагріву і охолодження. Товщина металу також має важливу роль.
Види сковорід за матеріалом:
- Чавунні сковорідки - найсмачніша їжа виходить саме на них. Все завдяки властивостям чавуну довго утримувати температуру і рівномірно нагріватися. Тому ідеально просмажується кожен шматочок. З мінусів - це вага і необхідність догляду за чавуном. Якщо першого недоліка не можна ніяк уникнути, то другий можна виключити, якщо купити сковороду з емалевим покриттям. Воно безпечно, але прокалювати і постійно змащувати олією не потрібно. Посуд не боїться корозії, тому можна в ньому навіть зберігати продукти.
- Сковорідки з нержавіючої сталі - дуже міцний і довговічний матеріал, який не вимагає особливого догляду. Посуд стійкий до корозії, кислот. Нержавіючі сковорідки за свою невибагливість і універсальність дуже люблять шеф-кухарі. Посуд швидко розігрівається, тому не потрібно багато часу на приготування.
- Сковорідки з вуглецевої сталі унікальні тим, що з часом на них з'являється природний антипригарний шар, як на чавуні. Вони легкі, практичні - готувати можна що-завгодно!
- Сковорідки алюмінієві. У чистому вигляді на таких сковорідках краще не готувати - небезпечно для здоров'я. Тому посуд найчастіше покривають антипригарними покриттям. З приводу тефлону зустрічається багато суперечливої інформації, і це його основний мінус. З плюсів - швидко розігріваються, їжа не прилипає до дна.
- Мідні сковорідки - ефектно і красиво виглядають, але вимагають ретельного догляду. Вони швидко окислюються і схильні до корозії, тому не все в них можна готувати. Не рекомендується зберігати в мідному посуді їжу і довго тримати у воді. Мідь також має властивість потрапляти в їжу, тому для щоденного користування краще віддати перевагу іншим матеріалам.
Існує три основних покриття посуду:
- Натуральне з олії - в процесі приготування на чавуні або вуглецевій сталі без покриття утворюється природний антипригарний шар. Нерафінована олія полімеризується, захищаючи метал від корозії, а також з часом зменшує ступінь прилипання продуктів до поверхні сковорідки. Таке покриття є екологічним і не виділяє токсини.
- Антипригарне покриття (тефлонове, гранітне, мармурове, керамічне, титанове, кам'яне) - в основі лежить тефлон з домішками крихти різних речовин. До посуду їжа не прилипає навіть без використання олії, але перегрівати таку сковорідку не варто. Термін служби антипригарного посуду відносно невеликий - в разі пошкодження покриття, сковорідку слід замінити. Про безпеку такого типу посуду досі точаться суперечки, тому вибір не зовсім однозначний.
- Емалеве покриття (склоемалеве, емальоване) - абсолютно нешкідливе покриття. Захищає метал від корозії і зовнішнього впливу. Легко мити, їжа не сильно прилипає, але олію в процесі приготування використовувати потрібно. Виробники не рекомендують стукати по краях посуду і перемішувати металевими лопатками, щоб не пошкодити емаль.
Загальні рекомендації з вибору сковорідки
Перед тим, як купити посуд, переконайтеся, що він підходить для вашого типу плити. Наприклад, на індукційних плитах будуть «працювати» тільки сковороди зі спеціальним магнітним дном. Перевіряйте маркування на коробці і самому виробі: воно у вигляді спіралі. Якщо хочете готувати на відкритому вогні, теж слід дізнатися, чи витримає сковорідка високі температури.
Якщо не хочете мити сковорідку вручну, шукайте спеціальний значок від виробника про те, чи підходить посуд для посудомийної машини. Не забудьте також про супутні товари - які кухонні лопатки купити (металеві або дерев'яні), можливо не зайвим буде купити кришку для сковороди або кришку-прес для гриля, щоб страви швидше готувалися.
Чим товстіший метал стінок і дна, чим важча сковорідка, тим вона якісніша. Оскільки тепло краще буде розподілятися, їжа менше пригоратиме, та й прослужить такий посуд довше.
Висоту стінок потрібно також враховувати, і розуміти, що будете в сковорідці готувати. Для великих обсягів їжі, тушкування, запікання, приготування соусів підійдуть високі стінки. Для млинців потрібні низькі, інакше незручно буде перевертати млинці, та й блюдо нерівномірно приготується.
На маленьких кухнях компактніше за все буде розмістити сковорідки зі знімною ручкою. Але не забудьте їх знімати, коли будете мити в посудомийній машині або ставити сковорідку в духовку.
Слід пам'ятати і про те, що кожен матеріал має свої вимоги до догляду та миття. Деякі сковороди вимагають особливої підготовки перед першим використанням.
Перед покупкою вивчіть бренд, наявність маркувань, якість виробу. Ціна теж грає важливу роль. Якщо сковорода дешево коштує, то висока ймовірність її швидкої деформації або використання дешевих неякісних матеріалів на виробництві. Щоб зробити правильний вибір і купити сковороду дійсно на роки, зверніться в наш магазин посуду Le Gourmet. Ми співпрацюємо тільки з перевіреними брендами з хорошою репутацією, в якості яких переконалися вже багато людей. Кваліфіковані менеджери з радістю дадуть відповідь на всі Ваші запитання, щоб покупка радувала і приносила користь кожен день.