Торти, кекси, повітряні чизкейки, пироги, бісквіти, піца, домашній хліб - ароматну смачну випічку люблять багато хто. Усе, що вам потрібно для її приготування, - це духовка, трохи кулінарного таланту, правильно підібрані інгредієнти і, зрозуміло, відповідний посуд.

Важливо розуміти головне: чи вийде підсумковий результат випічки дійсно смачним, залежить не тільки від рецепта або майстерності кондитера-ентузіаста. Багато в чому це залежить від обраної форми для випікання або запікання, яка підтримуватиме потрібну температуру тіста, формуватиме його і даватиме змогу смакам змішуватися.

Якщо ви хочете, щоб ваші страви домашньої випічки завжди вдавалися, варто більше дізнатися про сучасні матеріали та форми для випічки, які зроблять кулінарний процес приготування простим, приємним і навіть розслабляючим хобі.

Призначення форм для випічки

Як правильно вибрати форму для випічки? Якою має бути ідеальна форма для запікання? Фахівці компанії Le Gourmet готові поділитися своїм досвідом і підказати найкраще рішення для вашої кухні з урахуванням особистих переваг, запитів і побажань кожної домогосподарки.

Насправді вибрати відповідну термостійку форму або посуд для випікання і запікання не так-то просто. Проте можна спростити цей процес і прискорити його, якщо враховувати кілька найважливіших параметрів під час вибору.

Перш за все, необхідно розібратися з типом і призначенням форми. Мається на увазі спосіб її використання і бажані страви, які ви будете в ній готувати. Лазанья, десерти, пироги і торти, піца, м'ясний рулет, запечена картопля, тушковане рагу, запечена курка - всі ці страви вимагають різного посуду як за розміром, так і за матеріалом.

Функціональність і універсальність також є важливими факторами. Виробники майже завжди наносять інформацію про температурні умови, в яких може використовуватися та чи інша форма.

Від цього параметра багато в чому залежатиме, чи зможете ви використовувати форму в морозильній камері і в духовці за найвищої температури. Окремі різновиди посуду, як-от форма Tescoma Delicia, чудово підходять для виготовлення тортів, тоді як інші можна використовувати також і для приготування страв на газовій та електричній плиті.

Безумовно, бажано також звернути увагу на простоту і легкість очищення форм, адже деякі зразки чавунного або керамічного посуду можуть бути дуже великими і громіздкими. Вимити їх у посудомийній машині часто не вийде, тому вам буде потрібно більше часу для ручного очищення.

Види форм для випічки

Форма і розмір посуду впливає на місткість і сферу застосування. Найпопулярніший посуд, такий як Simax Exclusive, наприклад, має довгасту або овальну форму з бортиками в кілька сантиметрів, що робить його універсальним і містким.

Однак ви також знайдете безліч інших форм - низькі борти та кругле дно є ідеальним варіантом для приготування піци, наприклад, а невеликі порційні форми Emile Henry можна розмістити в духовці в кількості кількох одиниць.

Ємність посуду зазвичай коливається від кількох сотень мілілітрів до кількох літрів. Під час вибору форми зверніть увагу на її габарити та місткість, зазначені виробником. Це важливо, тому що ці два параметри визначають, скільки інгредієнтів і які страви ви зможете приготувати. Вони також впливають на подальше зберігання, що може бути проблематично в разі невеликих кухонь.

Види матеріалу форм

Найважливішим кроком у виборі форми для випічки є підбір відповідного матеріалу. Керуватися тут варто як особистими уподобаннями, так і вашими можливостями на кухні. Немає сенсу купувати силіконову форму, якщо ви збираєтеся тушкувати м'ясо на газовій плиті. Для цього краще використовувати чавунні форми.

Сучасна промисловість пропонує безліч варіантів матеріалів зі своїми перевагами та недоліками.

Серед них:

  • вогнетривке скло;
  • кераміка;
  • силікон;
  • алюміній;
  • сталь;
  • чавун.

Розглянемо їх докладніше.

Скло

Для виготовлення таких форм, як Simax Exclusive 2,5 л, наприклад, використовується термостійке боросилікатне скло, яке може витримувати температуру від -40° до +300° градусів. При цьому посуд зазвичай досить дрібний, але може бути найрізноманітнішої форми - круглої, овальної, прямокутної або квадратної з кришкою або без неї.

Форма для запікання 3,5 л Exclusive 7226 SIMAX - купити в Києві (Україна) |  До Кухні

Скляний посуд зручний для смаження м'яса, приготування запіканок і солодкої випічки. Не вступає в реакцію з їжею, стійкий до кислотних і лужних речовин. Її можна використовувати не тільки для запікання страв у духовках, а й для розігрівання їжі в мікрохвильових печах.

Скляна форма для випічки дає змогу контролювати весь процес, не піднімаючи кришку.

Її плюси:

  • стійкість до високих і низьких температур;
  • можна використовувати в духовці та в мікрохвильовій печі;
  • різноманітність форм;
  • не вступає в хімічні реакції з харчовими продуктами;
  • стійкість до кислот, лугів і корозії;
  • не вбирає запахів і не знебарвлюється;
  • протиалергічні та антибактеріальні властивості.

З мінусів - ризик появи відколів або тріщин, а також досить важка вага.

Кераміка

Багато домогосподарок сьогодні віддають перевагу використанню керамічних форм, таких як Peugeot Appolia, для випічки та запікання. Це універсальний варіант, який практично не має недоліків, окрім масивної ваги і деякої крихкості в разі неакуратного використання.

Керамічні форми для випічки ідеально підходять для приготування традиційних страв на заквасці, тому що кераміка має властивості скла, а отже, не вступає в реакцію, не переймає смаку, запаху і безпечна для алергіків.

Émile Henry

Керамічне покриття за своєю структурою не сприяє надмірному прилипанню тіста, однак, фахівці все одно рекомендують змащувати внутрішню частину олією або використовувати пергаментний папір для випічки.

З особливостей керамічного посуду варто відзначити більший час його нагрівання порівняно з металевими формами, наприклад. Це робить його ідеальним вибором для розподілу та підтримки температури по всій поверхні випічки.

Перевагою керамічного посуду є, звичайно ж, підсумковий смак приготованих у ньому страв. Після випічки така форма має легко очищатися - вам знадобиться тільки тепла вода. Цікавим варіантом керамічного посуду є глиняні форми з покриттям із кераміки.

Це сучасний екологічний, природний і здоровий спосіб випічки. Визначаючись із цим видом страви, потрібно звернути увагу на кілька правил, але заради смаку варто їх дотримуватися. Насамперед, глиняний посуд не можна піддавати різким перепадам температури: його слід ставити в холодну піч-духовку і тільки після цього вмикати нагрівання.

Глиняні керамічні форми довго нагріваються, але зате довше тримають температуру, що є запорукою смаку та ніжності приготованих у них страв.

Силікон

Силіконова форма для запікання є одним із найпопулярніших рішень на сучасній кухні. Багато домогосподарок на додачу до традиційних металевих або керамічних форм купують практичні та недорогі (що важливо) силіконові аналоги.

Форма для випікання Tescoma Delicia SiliconPrime ¤ 23 см висока купити в  Україні — Le Gourmet

Силікон - це матеріал, який можна використовувати в широкому діапазоні температур. Він дуже легко миється і не вбирає запахи, тому форми з нього стали настільки популярними і затребуваними. Перевагою є величезна різноманітність силіконового посуду, який випускається в різних розмірах і може мати різне оформлення.

Форми з силікону легко мити вручну або в посудомийній машині. Вони термостійкі та морозостійкі, тому використовуються як для випічки, так і для приготування морозива, наприклад. Ви можете нагріти духовку аж до 240°С (що в більшості ситуацій для випікання і запікання не потрібно), при цьому силікон не деформується і збереже свої властивості.

Алюміній

Алюмінієві литі форми дуже популярні на кухнях. Алюміній дуже добре проводить тепло, завдяки чому страва нагрівається швидко і рівномірно. Такий посуд зазвичай має додаткове внутрішнє покриття з тефлону, титану, кераміки або каменю, що запобігає пригоранню продуктів.

Хороші алюмінієві форми дають змогу готувати та запікати з мінімальною кількістю рідини, щоб уберегти страву від втрати вітамінів. Доступні моделі з кришкою та відкриті моделі без кришки. Можна приготувати м'ясні та рибні страви, і навіть різну випічку - торти й тарталетки.

Переваги посуду:

  • швидко і рівномірно нагрівається, добре проводить тепло;
  • антипригарне покриття;
  • легка вага;
  • простота очищення і можливість мити в посудомийній машині;
  • доступність у багатьох кольорах, розмірах і формах;
  • підходить для приготування делікатних страв.
  • Недоліки - низька міцність порівняно з посудом зі сталі.

Сталь

Форма для випічки з високовуглецевої сталі - максимально безпечне, практичне, надійне і довговічне рішення для кухні. Дно і борти такого металевого посуду, як правило, мають антипригарне покриття. Завдяки йому, не потрібно додатково змащувати форму, а діставати з неї випічку дуже легко.

Великою перевагою такого посуду є ще й те, що покриття запобігає реакції між закваскою та металом під час випікання домашнього хліба. Високовуглецева сталь характеризується високою твердістю і стійкістю до будь-якого зовнішнього впливу.

Сталеві форми можуть бути цільними або роз'ємними. У другому варіанті використовується окреме дно і розсувні кільця з фіксатором. Це спрощує витягування готової випічки з форми - досить просто розстебнути замок.

Форма для кекса Tescoma Delicia 24 см бриллиант - Мамин Посуд – магазин  кухонной и столовой посуды, товаров для дома и интерьера

З переваг такого посуду варто відзначити той факт, що він швидко нагрівається і дуже добре проводить тепло. З іншого боку, антипригарне покриття просто дуже зручне рішення - випечене тісто легко витягується навіть із цільної форми без необхідності надмірно змащувати її олією або постукувати по ній.

Завдяки антипригарному покриттю, після виймання випічки форма практично чиста, адже до неї нічого не прилипає. Той, хто користувався таким посудом з антипригарним покриттям, не захоче міняти його ні на який інший!

Чавун

Прийнято вважати, що чавун - це найкраща інвестиція в кухонний посуд на довгі роки. Такі форми для випічки і запікання дуже міцні і практично "невбивані". Чавун стійкий до вологи та стирання. Форми з нього розподіляють жар рівномірно і дуже довго зберігають тепло, тому страви добре просмажуються, запікаються або тушкуються.

Чавунні форми можна використовувати в духовці або на відкритому вогні. Розмір і зовнішній вигляд можуть бути різними, трапляються круглі, овальні або прямокутні форми зі скляною або чавунною кришкою. Посуд може бути з необробленого чавуну або з покриттям з емалі.

Le Creuset Tradition cast iron Tatin dish diam. 25 cm. - Shopdecor Europe

Переваги:

  • довговічність;
  • стійкість до пошкоджень, стирання і вологи;
  • рівномірний прогрів;
  • добре зберігає тепло;
  • можна використовувати прямо на пальнику плити і навіть на відкритому вогні;
  • посуд із покриттям з емалі має привабливий зовнішній вигляд.

Недоліки - важка вага і більш висока вартість.

Висновки

Підсумовуючи все вищесказане, можна зробити певні висновки та виділити переваги й недоліки різних видів форм. Якщо розглядати скляний вогнетривкий посуд, до його переваг можна віднести доступну ціну, стійкість до екстремально низьких і високих температур, стійкість до пошкоджень і подряпин, різноманітність різних розмірів. З мінусів відзначаємо швидке охолодження готових страв і малу стійкість до ударних навантажень (скло, як і раніше, легко розбити, впустивши на тверду поверхню).

Керамічний термостійкий посуд має такі плюси, як стійкість до високих і низьких температур, естетичний вигляд, доступність у багатьох кольорах і розмірах, стійкість до появи подряпин і відколів, екологічність, збереження природного смаку страв. Недоліки - швидке охолодження готових страв, чому можна запобігти, використовуючи спеціальну кришку.

Профессиональные формы для выпечки: наборы, стеклянные и металлические,  фигурные и кондитерские, чем заменить

Сталеві форми швидко нагріваються, а антипригарне покриття дає змогу не використовувати додаткове мастило для випічки. Вони легко очищаються і служать максимально довго. Можуть мати різноманітний зовнішній вигляд і повністю безпечні для здоров'я.

Посуд із чавуну здатен максимально довго підтримувати страву в гарячому стані, завдяки своїм властивостям. Він підкреслює природний смак випічки та інших страв, стійкий до пошкоджень, міцний і довговічний. З мінусів варто відзначити важку вагу такого посуду і ручний (в основному) спосіб очищення.

Силіконові форми - сучасна варіація посуду для випічки, яка має оригінальний зовнішній вигляд, легка і зручна в повсякденному використанні. Він займає мінімум місця на кухні, може використовуватися як для випічки, так і для заморозки.

З мінусів варто відзначити відносно невелику місткість, оскільки силіконовий посуд у великому розмірі не здатен тримати форму випічки, яка "розпливатиметься" під час приготування. Страви в таких формах швидше остигають.

Найкраща форма для випічки - та, яка забезпечує ідеальний результат з урахуванням ваших побажань, запитів і кулінарних уподобань на кухні. Величезне розмаїття розмірів, форм і матеріалів виготовлення посуду для випічки та запікання дають змогу кожній домогосподарці підібрати оптимальний його варіант.

Причому ніхто не обмежує вас у кількості та видах форм: в абсолютної більшості покупців на кухні можна зустріти як металеві та скляні форми, так і силіконові, керамічні або чавунні їхні аналоги.