Чавунний посуд перед першим використанням - що робити і як доглядати?

 

Чавун - матеріал посуду, перевірений часом. Ним користуються вже не одне століття, і актуальність чавунного посуду не знижується. Адже це і правда дуже довговічне і практичне кухонне начиння, якщо за ним правильно доглядати. Він підходить для всіх джерел тепла, включаючи духові шафи і відкритий вогонь (але тільки без дерев'яних ручок). Поверхня чавунних сковорідок, каструль, казанів повільно і рівномірно розігрівається, тому страви виходять ідеально приготованими, соковитими, ароматними. Чавунний посуд буває без покриття, з емалевим покриттям і антипригарним тефлоновим покриттям - для кожного виду є свій спосіб попередньої підготовки.

 

 

Правильна підготовка чавуну без покриття

Процес включає два етапи:

1. Видалення масляної плівки. Чавун схильний до швидкої корозії, тому на заводі його відразу покривають мінеральним або машинним маслом. Таким чином він може транспортуватися і довго зберігатися. Масляне покриття не призначене для контакту з їжею і може зіпсувати її смак. Тому перед першим використанням його потрібно обов'язково прибрати. Це необхідно для всіх без винятку чавунних виробів, крім емалевих і антипригарних.

 

Для початку потрібно протерти посуд від масла паперовим рушником. Потім ретельно вимити сковорідку або каструлю в гарячій воді з миючим засобом. Посуд сполоснути і насухо витерти.

 

2. Прокалювання. Раніше чавунний посуд обпалювали на вогнищі або витримували в гарячій печі, а потім опускали в холодну воду або сніг. Так матеріал очищався і додатково гартувався. Зараз можна прокалювати посуд з чавуну в духовці, на плиті або вогнищі. У будь-якому випадку будьте готові до утворення великої кількості диму, тому забезпечте належну вентиляцію приміщення.

Розберемо кожен метод окремо:

 

  • Прокалювання на плиті.

Поставте сухий посуд на включену конфорку, дайте нагрітися. Потрібно висипати близько 1 пачки кухонної солі і, помішуючи, обсмажити її до утворення золотистого або коричневого кольору. Сіль отримує такий відтінок, тому що вбирає в себе залишки машинного масла. За часом потрібно 15-20 хвилин. Даємо посуду охолонути, викидаємо сіль, промиваємо в теплій проточній воді і висушуємо.

 

Щоб закрити пори, які відкрилися після видалення машинного масла, а також для надання антипригарних властивостей посуду, поверхню потрібно покрити тонким шаром рослинної олії, краще всього лляною нерафінованою, яка швидко сохне. Олія має повністю покрити дно, заходити на борти, але не потрібно наливати до самого краю - буде виплескуватись. Розігріваємо і зменшуємо вогонь, щоб олія майже закипала.

 

Посуд протягом 30-40 хвилин тримаємо на вогні, поливаючи олію на внутрішні стінки. По закінченню часу даємо чавуну охолонути, виливаємо надлишки олії в каналізацію і витираємо паперовим рушником поверхню. На цьому процедура підготовки закінчена і чавунний посуд готовий до використання.

 

  • Прокалювання в духовці.

 

Спосіб підходить тільки для посуду без дерев'яних ручок.

 

Розігрійте духовку до 180-200 градусів. Поставте посуд догори дном на решітку і тримайте його так близько 20 хвилин. Під чавун не забудьте поставити деко, накрите фольгою, щоб залишки машинного масла туди падали. Потім посуд витягують, охолоджують і змащують всю поверхню рослинною олією. Ставлять в розігріту духовку на годину. Утворюватиметься дим і чорнітиме метал - вірний знак правильного розігріву сковорідки або каструлі. Після закінчення часу, посуд залишають на 2-3 години остигати. Процедуру слід повторити ще 2-3 рази для створення більш щільного антипригарного шару, але змащують вже тільки внутрішню поверхню посуду.

 

  • Прокалювання на відкритому вогні.

Спосіб підходить тільки для посуду без дерев'яних ручок. Ідеальний варіант для підготовки великого казана або жаровні.

 

Потрібно розпалити дрова і почекати до утворення вугілля. Посуд розмістити в центрі топки і чекати, поки він не стане сірим, і перестане виділятися дим. Дістати чавун і занурити в холодну воду. Коли посуд охолоне, відтерти копоть, змастити олією і потримати на вогні 3-4 хвилини. Потім вимити і висушити паперовою серветкою.

 

Якщо хочете прокалити чавун на мангалі, то підійде спосіб, описаний для плит.

 

Важливі зауваження і поради:

  • Подбайте про прихватки заздалегідь, щоб не отримати опіки - посуд буде дуже гарячий.
  • Забезпечте належне провітрювання приміщення під час підготовки чавуну.
  • Необхідно прибирати всі надлишки олії з внутрішньої поверхні, інакше воно набуде в'язкої консистенції. Якщо олії все ж було багато і воно застигло, то щоб його позбутись потрібно кипляча вода, а потім знову повторити процес прокалювання.
  • Чим частіше готувати в чавунному посуді, тим менше до нього прилипає і пригорає їжа.
  • Після кожного використання та мийки потрібно прокалити і змастити олією посуд.
  • Повністю повторювати обробку рекомендується кожні 2 роки.
  • Якщо кухонне начиння поржавіло, то необхідно за допомогою металевої щітки, губки або наждачного паперу зняти сліди нальоту, і повторити процес обробки - вимити, змастити олією і прокалювати 25-30 хвилин.
  • Прокалювання допомагає дізнатися чи немає виробничого браку, чи якісний матеріал використовувався, чи справжній чавун. Якщо виріб змінив форму, з'явилися тріщини - сміливо викидайте такий посуд.

 

Правила догляду за чавуном без покриття

Посуд з чавуну досить вимогливий в догляді. Він не любить воду, може швидко покриватися іржею. Мити його варто тільки вручну в теплій воді без миючих засобів, інакше псується утворений захисний антипригарний шар. Металевих губок теж слід уникати. Після мийки посуд потрібно ретельно просушувати паперовим рушником або поставити на вогонь, а потім покрити тонким шаром олії. Чавунний посуд потрібно зберігати в сухому місці, не слід його щільно закривати кришкою.

 

Посуд не призначений для тривалого зберігання продуктів, тому після готування потрібно перекласти страву в іншу ємність, дочекатися остигання чавуну і тоді можна мити. Якщо необхідно замочити посуд, то ненадовго залийте його гарячою водою.

 

Чавун стійкий до механічних впливів, не боїться металевих предметів, але покриття може швидко ставати тонким, тому під час готування краще використовувати дерев'яні лопатки і ложки, або силіконові.

 

Миючий засіб потрібно використовувати якомога рідше - воно руйнує шар з олії. Замість нього, при сильному забрудненні, краще використовувати харчову соду, гірчицю, оцет.

 

Приготування їжі завжди починається з розігріву чавуну. У холодний посуд продукти не складають. Овочі та фрукти слід попередньо позбавити зайвої вологи, щоб вони не пригоріли.

 

Чавун з емалевим покриттям - основні правила підготовки посуду та догляду за ним

Емалеве покриття сковорідок і каструль - нововведення, яке перевернуло уявлення про трудомісткий догляд за посудом. У чавуні виходять найсмачніші страви, адже такий матеріал унікальний за своїми характеристиками. Але перед покупкою багатьох зупиняє процес прокалювання чавуну, постійне промаслювання, необхідність особливого зберігання, щоб він не поржавів. До того ж, підходить тільки ручне миття, а їжу потрібно відразу перекладати після завершення готування. Але все змінилося з появою емалевого посуду. Чавун покривають стеклоемалевим шаром, який не тільки захищає посуд від корозії, виключає необхідність прокалювання, це також абсолютно екологічне покриття, яке стильно і яскраво буде виглядати на вашій кухні. У емалевому посуді можна зберігати їжу, він не боїться води і прекрасно миється в посудомийній машині, що, безсумнівно, полегшує догляд за ним.

 

Підготовка чавуну з емалевим покриттям:

  • Вимити посуд у теплій воді без абразивних засобів і щіток.
  • Висушити.
  • Нанести пензликом трохи рослинної олії на внутрішню поверхню виробу. Пару хвилин прогріти посуд на невеликому вогні, відставити на вільну конфорку і видалити надлишки олії. Чавун готовий до використання.

 

Особливості догляду за чавунним посудом з емалевим покриттям:

  • Уникайте різких перепадів температур. Посуд розігрівайте повільно. Готуйте на середньому і малому вогні.
  • Не використовуйте металеві столові прилади, щоб не пошкодити емалеве покриття. Найкраще підійдуть дерев'яні, силіконові або пластикові лопатки і ложки.
  • Перед миттям дочекайтеся повного остигання посуду. Не використовуйте жорсткі чистячі засоби і губки. Якщо щось пригоріло, можна замочити чавун в теплій воді. Після миття посуд витріть і зберігайте в сухому місці. Додатково промаслювати його не потрібно.
  • Посуд не призначений для приготування страв без олії або рідини, за винятком сковорід-гриль. Не розігрівайте порожню каструлю або сковорідку, щоб не зіпсувати емаль.
  • Весь посуд з емалевим покриттям підходить для будь-якого типу варильних поверхонь. У духові шафи і на відкритий вогонь можна ставити тільки вироби без дерев'яних вставок.
  • З часом на поверхні може утворюватися патина - плівка коричневого кольору. Це природний процес, що не впливає на якість посуду. Не потрібно намагатися його видалити.

Магазин преміального посуду Le Gourmet пропонує великий асортимент виробів із чавуну. Можна купити чавунні сковороди з емалевим покриттям або чавунний посуд без покриття таких брендів як Le Creuset і Biol. Посуд на природу, чавун для дому, посуд в подарунок різних стилів, призначень, забарвлень. Висока якість товарів для кухні, гарантії виробників і кваліфіковані консультанти магазину Le Gourmet забезпечують завжди приємні і корисні покупки, які радують.